Google Chrome Dev Fest İstanbul

    

Google’ın Türkiye’deki ilk Yazılımcı Etkinliği olan Chrome Dev Fest 7 Aralık’da İstanbul’da yapıldı. Sakıp Sabancı Müzesi içerisinde yer alan The Seed’de gerçekleştirilen organizasyon, Google’ın diğer organizasyonları gibi eksiksizdi.

Sınırlı sayıda katılımcının davet edildiği etkinliğin konusu HTML 5 idi. Geleceğin teknolojisi olarak görülen HTML 5′in Chrome ile birlikte neler yapabildiğinin üzerinde durulduğu etkinliğe, Google Londra ofisinden Paul Kinlan ve Sam Dutton konuşmacı olarak katıldı.

Google Chrome Dev Fest İstanbul

Zeynep İnanoğlu ve Obi Felten’in kısa açılış konuşmasında, ilk yazılımcı etkinliğinin neden HTML 5 üzerine olduğu konuşuldu.

Önderliğini Chrome web tarayıcısının yaptığı ve geliştirmeye devam ettiği HTML 5, geleceğin teknolojisi olarak görünüyor. Bir çok karmaşık, kompleks kod yapılarını basite indirgeyerek daha fazla kullanıcı deneyimi sunan HTML 5′e ağırlık veren Google, bu konuda etkinliklerini sürdüreceğe benziyor.

Zeynep İnanoğlu’nun kısaca değindiği html5test.com adresinde yer alan bir analiz sistemi, kullandığınız web tarayıcısının HTML5 ile ne kadar uyumlu olduğunu gösteriyor. Bu site, kullandığınız web tarayıcısına 400 üzerinden bir puan veriyor. Chrome şu anda 342 puanla en üstte yer alıyor.

Obi Felten, HTML5′in neden önemli olduğu konusundaki konuşmasında, artık uygulamaları masaüstü yayıncılıktan çıkartıp online yayıncılığa getirmenin gerekliliğinden bahsetti. Geleceğin bilgisayarlarının işletim sisteminden bağımsız sadece web tarayıcısı ile herşeyi yapabileceğine inandığını anlatan Felten, kendisinin de ChromeBook kullandığını ve işlerinin %75′ini bu bilgisayar sayesinde yapabildiğinden bahsetti.

Google Chrome Dev Fest İstanbul

Etkinlikte ilk olarak Paul Kinlan’ın Bleeding Edge with HTML5 konulu sunumunu izledik. Sunumda HTML5′in hali hazırda var olan özelliklerinden bahseden Kinlan, bu özelliklerin yeteneklerini güzel örneklerle anlattı. Anlatılan konulardan en çok ilgimi çeken özellik ise konuşmayı yazıya çeviren HTML5 özelliği oldu. Şu anda sadece Chrome tarafından desteklenen bu özellik ile sitelerimizde formlar yeniden şekilleneceğe benziyor. Bunun yanısıra HTML 5 ile daha akıllı animasyonlar yaratmanın yolları, Prerender özelliği, kullanıcıların çevrimiçi veya çevrimdışı olma durumlarının elde edilebilmesi (offline da çalışan uygulamalar için çok işe yarayabilecek bir özellik) gibi özelliklerden bahsetti.

Sunumuna Web Intents ile devam eden Kinlan, paylaşımlarımıza interaktiflik kazandıran bu özelliği detaylıca anlattı. Ayrıca şu anda etkin olarak kullanılmayan Zengin Medya (Rich Media) özelliklerinde  bahseden Kinlan, kamera ve mikrofon erişimleriyle neler yapılabileceğini kısaca bahsetti.

Eğer şu anda yazıyı Google Chrome web tarayıcısında okuyorsanız ve bilgisayarınızda bir mikrofon var ise aşağıdaki örnekten bahsedilen form elemanını inceleyebilirsiniz. Sunuma beraber katıldığımız kardeşim Emin Can Sümer‘in hazırladığı basit bir örnekle sizde konuşmalarınızın nasıl yazıya dönüştüğünü görün.

Örneğe gitmek için tıklayınız.

Google Chrome Dev Fest

Diğer konuşmacı olan Sam Dutton, ilk sunumunu Making Your Web Apps Accessible Using HTML5 konusunda verdi. Görme ve duyma engelli insanlar için web sitelerimizi nasıl yapmamız gerektiği konusunda teknik bilgilerin anlatıldığı sunumda, Google’ın geliştirdiği GoogleVox uygulaması tanıldı. GoogleVox ve HTML5 birleştirilerek nasıl daha fazla erişilebilirlik sağlanacağını anlatan Dutton, klasik HTML öğelerinin yerine neleri kullanmamız gerektiğinden bahsetti.

ChromeVox uygulaması ile web sitelerimiz, sesli olarak engelli kullanıcılar için hizmet veriyor. Web sitemizde bulunan yazılar, resimler, formlar kullanıcılara sesli olarak okunuyor. Bu uygulama ile, daha önceki erişilebilirlik deneyimleri çok fazla geliştirilmiş durumda. Daha önceden web sitelerimiz benzeri programlarla okunabiliyor ama net olarak web sitemiz ifade edilemiyordu. Bu uygulama ve HTML5 öğeleri ile birlikte engelli kullanıcılar çok rahatlıkla sitemizi anlayabiliyor, gerektiği yerlerde formları çok rahat doldurabiliyorlar. Erişilebilirlik adına yapmamız gereken önemli değişikliklerinde üstünde durulduğu bu sunumdaki ilginç bir veri hepimizin siteleri tasarlarken erişilebilirliğe önem vermemiz gerektiğini gösteriyordu. Dünyada internet kullanıcıları sayıları baz alındığında, görme ve duyma engellilerin sayısı, İspanya’daki tüm internet kullanıcılarından fazla oluyor.

Google Chrome Dev Fest

1 Saatlik yemek molasından sonra HTML5 Web Apps sunumu ile sahnede tekrar Paul Kinlan yer alıyordu. Sunumunda web uygulamalarımızın nasıl olması gerektiğini, nasıl daha fazla kullanıcı deneyimi yaratabileceğimizi, nasıl farklar oluşturabileceğimizi anlatan Kinlan, herkesi Chrome’a uygulama yüklemeye davet etti. Çok kolay bir şekilde uygulamalarımızı nasıl yükleceğimizi anlatan Kinlan, bu konu hakkında da ufak ipuçları paylaştı.

Google Chrome Dev Fest İstanbul

Etkinliğin son sunumu ise yine Sam Dutton tarafından verildi. Bu sunumda web geliştiriciler için Google’ın hazırladığı Chrome Developer Tools‘dan bahseden Dutton, bu uygulamanın inceliklerini, nasıl etkin kullanmamız gerektiğini anlattı. Güzel örneklerle donattığı sunumu teknik anlamda en doyurucu olanıydı. Salonda yer alan bir çok kullanıcı, bu sunumdan sonra, daha önce kullandıkları Firefox eklentisi olan Firebug’ı kullanmayı bırakabileceklerini düşünmeye başladılar.

Her sunumdan sonra Soru&Cevap bölümleriyle katılımcılar merak ettikleri soruları konuşmacılara sorma fırsatı buldular. Kinlan ve Dutton tüm katılımcıların sorularına cevap vermeye özen gösterdiler. Bunların dışında, sunumlarında devamlı suretle anlatılan konular, anlatılan uygulamalar hakkında geri bildirim isteyen konuşmacılar, katılımcılardan gelen öneri ve tavsiyeleri de not ederek bunları Google Geliştirme Ekibine ileteceklerini belirttiler. Geri bildirime önem veren Google Ekibi en iyi kullanıcı deneyimini oluşturmak adına her gelen bildirimi dikkate aldıklarını belirttiler.

Yaklaşık 5 saat süren etkinlik, yazılım geliştiriciler için çok faydalı olmuş durumda. Google’ın bu tarz etkinliklere daha fazla önem vermesini dileriz.

Genel, HTML5 Kategorilerinde yayınlandı. , , , , , , , , , .

Yorumlara kapatılmıştır.